Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Κουρδιστά μεταλλικά παιχνίδια



Πριν από τον καιρό που ο ηλεκτρισμός μπόρεσε να χωρέσει σε πλακέτες όσο το μέγεθος μίας παλάμης (μπαταρίες πλακέ) κι αργότερα σε κυλίνδρους όσο το μέγεθος ενός δαχτύλου (μπαταρίες κυλινδρικές ΑΑ και ΑΑΑ), υπήρχαν τα κουρδιστήρια. Τότε, με το στριφογύρισμα ενός κουρδιστηριού πολύπλοκοι μηχανισμοί ενεργοποιούνταν μετατρέποντας την εκτόνωση του κουρδίσματός τους σε ενέργεια. Η ενέργεια αυτή έδινε κίνηση σε μεταλλικά μικρά παιχνιδάκια τα οποία άφηναν άφωνους από τον θαυμασμό μικρούς και μεγάλους.

Όταν αργότερα ο ηλεκτρισμός μπήκε στην ζωή των παιχνιδιών έφερε μαζί του και νέα υλικά. Ο βασιλιάς των νέων αυτών υλικών ήτανε το πλαστικό! Τα μεταλλικά κουρδιστά παιχνιδάκια τότε παραμερίστηκαν με αποτέλεσμα σιγά σιγά να εξαφανιστούν. 
Η απλότητα την οποία δίδασκαν αυτά τα παιχνίδια δεν χωρούσε πια στην νέα πολύπλοκη εποχή. Ακόμη και τα παιδιά όταν τα έπιαναν στα χέρια τους δεν ήξεραν πως να τα συμπεριφερθούν. Τα κούρδιζαν τόσο μέχρι το ελατήριό τους να σπάσει. Κι έτσι δεν ασχολούνταν ξανά μαζί τους. 
Σε πείσμα όμως των καιρών κάποιο από τα εργοστάσια παραγωγής αυτών των μεταλλικών κουρδιστών παιχνιδιών δεν τα παράτησε. Συνέχισε την παραγωγή τους έτσι ώστε αρκετά από αυτά να κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα φέρνοντας μαζί τους και λίγη από την απλότητα εκείνων των παλαιότερων εποχών.


Δείτε επίσης:
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας. Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν μοιραζόσασταν αυτή την ανάρτηση και με άλλους.

2 σχόλια:

  1. Άντε και θέλω να το αγοράσω ........ που θα το βρω ;
    Και με ποια ονομασία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
    Για άλλες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε μαζί μας από τη Τρίτη (λόγω αργίας της Κ. Δευτέρας)στο τηλεφωνικό νούμερο που θα δείτε.
    Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή