Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κοινωνιολογία των φρούτων



Ο κόσμος των φρούτων είναι στρόγγυλος κι επίπεδος. Όχι σφαιρικός. Όταν κάποτε στις κοινωνίες των φρούτων επικρατούσε η άποψη ότι ο κόσμος τους ήταν σφαιρικός και περιστρέφονταν γύρω από τον άξονά του ένα κερασάκι μίλησε ανοιχτά περί επίπεδου κόσμου, κατέληξε μέσα σε γυάλινο βάζο για το υπόλοιπο της ζωής του. Χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να αποδειχθεί ότι τελικά είχε δίκιο... μα τι να το κάνει; Η ιστορία του διδάσκεται πλέον στα νέα φρούτα εκθιάζοντας την οξυδέρκειά του αλλά αφήνοντας και υπονοούμενα για την ρήξη του με την εξουσία, με σαφή κατεύθυνση στην άποψη ότι κανένας δεν θα πρέπει να τα βάζει μαζί της ακόμη κι αν έχει όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος του.
 Ένας ακόμη μύθος που μέχρι και σήμερα επικρατεί στις κοινωνίες των φρούτων αφορά την ελευθερία των κινήσεών τους: "Το κάθε τι στον κόσμο των φρούτων προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές τού καθενός φρούτου οι οποίες χαράσσουν τις διαδρομές και γενικότερα τη πορεία της ζωής του". Ναι. Επάνω σε αυτόν τον μύθο της "προσωπικής ελευθερίας" στηρίζεται η εξουσία και πουλάει την ελπίδα και τα καραμελωμένα όνειρα για το καλύτερο μέλλον της κοινωνίας τους.
Μόνο την ύστατη στιγμή ορισμένα φρούτα έχουν το προνόμιο να αντικρίσουν την αλήθεια. Από ψηλά. Γραπωμένα από το ράμφος ενός σπουργιτιού ή από τα νύχια κάποιου πουλιού. Θαυμάζοντας την υπέροχη θέα αντιλαμβάνονται πόσο προσδιορισμένες τελικά είναι οι διαδρομές της ζωής τους. Το μόνο απροσδιόριστο τελικά σε όλα αυτά είναι αυτό το μαγευτικό ταξίδι.
Έπειτα από πολλά πολλά χρόνια, ακούν τις ιστορίες των πουλιών επάνω στα κλαδιά τους και τους απογευματινούς τσακωμούς τους για το εάν ο κόσμος τελικά είναι ψηλός ψηλός με κλαδιά ή χαμηλός κι αγκαθωτός σαν θάμνος. Τσίου.
Εάν σας άρεσε η ιστοριούλα μας μοιραστείτε την και με άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου